woensdag 29 januari 2014

Homemade: Granny Anny's Egg Nog

Granny Anny's Egg Nog

A great way to get rid of too many eggs (and believe me: 9 chickens, that makes a lot of eggs!) is to make the Belgian version of egg nog. I got this recipe from my "granny Anny", a sweet older lady who was once taken for my grandmother. From that moment on, I call her 'granny'. Granny Anny is famous for her cooking, so I'm very happy with every recipe she gives me.
You only need the egg yolks for this recipe, but that doesn't mean you have to throw away the whites! Use them for a delicious chocolate mousse, a lovely light soufflé or sweet meringues.


Ingredients:

12 egg yolks
600 g of fine sugar (make sure you get the one that melts easily in cold dishes!)
2 packages of vanilla sugar
1 can of condensed milk
175 g of 96% alcohol



Separate the egg yolks from the whites and put them in a bowl. Add the fine sugar, the vanilla sugar and the condensed milk and mix for 2 or 3 minutes.


















Add the alcohol and mix again for 1 minute.






Your egg nog is ready. Put it in bottles or glass jars. Because of the sugar and the alcohol, it will last for a long time. You even don't have to keep it in the fridge, this egg nog is at his best when served at room temperature or slightly warm in winter, with cream on top!

















Oma Anny's Advocaat

De perfecte manier om een teveel aan eieren ( en geloof me: 9 kippen, dat zijn een hoop eieren!) te verwerken is advocaat maken. Ik kreeg dit receptje van mijn 'oma' Anny, een lieve oudere dame die ooit door iemand voor mijn oma werd gehouden. Sindsdien noem ik haar 'oma' Anny. Oma Anny staat bekend om haar kookkunsten, dus ik koester elk receptje dat ik van haar krijg.
Voor dit recept heb je enkel de eidooiers nodig, maar dat betekent niet dat je de eiwitten moet weggooien! Bewaar ze en maak er een heerlijke chocolademousse van, een vederlichte soufflé of zoete meringues.


Ingrediënten:

12 eidooiers
600 g fijne suiker (let erop dat je de soort koopt 'voor koude bereidingen' anders gaat je suiker niet oplossen)
2 pakjes vanillesuiker
1 blik gecondenseerde melk
175 g 96% alcohol



Scheid de eigelen van de eiwitten en doe ze in een kom. Voeg de gewone suiker, de vanillesuiker en de gecondenseerde melk toe en mix gedurende 2 tot 3 minuten.

















Doe er dan de zuivere alcohol bij en laat nog eens een minuutje mixen.






Je advocaat is klaar. Doe hem in flessen of bokalen. Door de suiker en de alcohol kun je hem lang bewaren. Je hoeft hem zelfs niet in de koelkast te bewaren, advocaat is op zijn best geserveerd op kamertemperatuur of lichtjes warm in de winter met een dot slagroom erop.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen